Het automatisch opleggen van boetes via computersystemen, zonder dat een opsporingsambtenaar daarop toeziet, is onrechtmatig.
Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden. De Volkskrant bericht daar zaterdag over.
De politie heeft de afgelopen jaren via flitspalen veel boetes opgelegd die via computers zijn geregistreerd. Volgens het gerechtshof Leeuwarden mag de computer echter niet al het werk doen. Per boete moet achterhaalbaar zijn welke opsporingsambtenaar die heeft opgelegd, zo meldt De Volkskrant.
Boetes voor onverzekerde auto’s
Bij de discutabele boetes gaat het in veel gevallen om controles of auto’s verzekerd zijn. Na registraties door flitslpalen, controleerden computers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) of in Nederland geregistreerde auto’s verzekerd zijn. Was dat niet het geval, dan ging er automatisch een acceptgiro met een boete de deur uit. Maar die bleek niet herleidbaar tot een specifieke opsporingsambtenaar.
De RDW heeft zijn werkwijze op dit punt inmiddels aangepast. Maar volgens De Volkrant betekent de uitspraak dat er in totaal in 2013 alleen al 280 duizend bekeuringen voor een bedrag van 109 miljoen euro onrechtmatig zijn uitgedeeld.
Openstaande boetes
Of burgers geld terugkrijgen is nog onduidelijk. "We bestuderen wat deze uitspraak betekent voor zaken die nog openstaan", laat een woordvoerder van het Landelijk Parket Team Verkeer van het Openbaar Ministerie aan de krant weten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl